Как да се грижите правилно за своята кожа?

Добре поддържаната кожа ни кара да се чувстваме красиви и ни придава самочувствие и увереност. Правилната грижа и поддръжка на кожата е важна за всяка жена, защото голяма част от визията на една жена е нейното лице. Стриктно спазваната и редовна грижа за нашата кожа е изключително важна, за да имаме здрава кожа, която се бори и забавя видимата промяна в нея през годините ни. Основните козметични и хигиенни препоръки са почистване, подхранване и подобряване на нейното кръвообращение. Има различни типове кожа, според които се определя каква да бъде домашната грижа и избирането на подходящи процедури за нея. Кожата на лицето може да се раздели на няколко основни типа: нормална, мазна, суха и не на последно място комбинирана.

– Нормалната кожа – това е здравата кожа. Тя е стегната, гладка и с естествен блясък. Това е най-рядко срещата кожа и затова е най- мечтаният тип за всички жени. При нея няма никакви нарушения в нейното функциониране, няма видими пори, с равномерен тен е, а фините бръчки са почти невидими. Не е нито прекалено суха, нито прекалено мазна.

– Мазна кожа – при нея се забелязват видими пори, кожата е лъщяща, а при докосване е мазна. Себумът запушва порите, така че черните точки, комедоните и възпалението често могат да се видят. Най- често хората които имат такава кожа страдат от акне или черни точки. Зоните на омазняване са основно челото, носа и брадичката. Кожата много се влияе от климата, стрес и хормонален дисбаланс. Въпреки това, значително предимство на този тип кожа е, че повишената мазнина, подпомага кожата да остава млада за по-дълго време, в сравнение с другите типове кожа, а бръчките се образуват по-късно. Грижата за тази кожа изисква обръщането на повече внимание, задължителното тонизиране и почистване, както и използването на ексфолианти.

– Суха кожа – при нея е характерно липсата на блясък и мекота, поради дехидратацията. Усеща се суха и стегната. Това е най- чувствителната кожа. Често срещано при нея е лющенето, зачервяването, липса на еластичност и повече видими бръчки. При възпаление може да се стигне до сърбеж. Факторите, които водят до този тип кожа са стареене, хормонални проблеми, генетични. Основните грижи за сухата кожа са защитата и хидратацията.

– Комбинирана кожа – е една от най-често срещаните кожи. Характерното за нея е омазняването около Т – зоната и сухите бузи.