Бърза Навигация

Косата играе важна роля за красотата на една жена. Тя придава сексапил, мистика и съблазнителност. За да имаме здрава, красива и добре поддържана коса са необходими ежемесечни грижи и е препоръчително поне един път месечно да се посещава фризьор за подстрижка или терапия.

Също така е много важна и домашната грижа, която подпомага работата на фризьора.

Хубаво е да сме запознати с това какви типовете кожа и коса има:

Кожата на главата се дели на:

 • Суха и нормална
 • Смесена и мазна

      Косата бива:

 • Мека и твърда
 • Тънка и дебела
 • Здрава и изтощена

Много е важно да определим правилно типа кожа на главата и коса, за да имаме ефективна грижа, в противен случай има риск да влошим състоянието на косата. Мазният тип коса съответства на типа кожа: върху мазна кожа расте мазна коса, върху суха кожа – суха коса.

Типовете коса са:

 1. Мазен тип коса – от активността на мастните жлези зависи омазняването на косата. Може да се каже, че в определена степен количеството кожна мазнина зависи от начина ни на хранене и от количеството въглехидрати и мазнини, които приемаме. Характерното за мазната коса е, че скоро след измиването се сплъстява и изглежда замърсена. Този тип коса често е съпровождан и от мазен пърхот.
 2. Нормален тип коса – Ако в продължение на няколко дни след измиване на главата, косата отразява светлината и блести на слънце, то вашата коса се отнася към нормалния тип. Характерно за нормалният тип коса е нейната еластичност, почти не цъфти и се разресва лесно, независимо дали е суха или влажна.
 3. Сух тип коса – при този тип коса е характерно косата да не отразява добре светлината, вследствие на което няма блясък. Краищата цъфтят, лесно се къса и заплита и трудно се разресва. При сухата коса често се среща и сух дребен пърхот. Много често сухата коса е резултат от неправилна грижа.
 4. Смесен тип коса – този тип е характерен за дълги коси, с мазни корени и сухи краища, вследствие на това, че не се омазнява достатъчно по цялата дължина. При смесеният тип коса краищата не получават достатъчно хидратация и поради тази причина често цъфтят.

Кои са характерните признаци, че косата ни е изтощена коса?

Ако косата ни е загубила своя блясък и форма и е груба.

Правилната грижа за косата

В днешно време пазара е пренаситен от всякаква грижа за косата, това доста затруднява и обърква потребителите да изберат точно определен продукт, които да бъде полезен за тях.

Това, което трябва да имаме, като желан резултат от даден шампоан е:

 1. Добре измита коса
 2. След изсушаване косата да има блясък
 3. Косата да се разресва лесно
 4. Да няма омазняване
 5. Да няма раздразнения върху кожата на скалпа

Важно е да не се забравя, че качествените продукти няма как да са евтини!

При покупката на даден шампоан можем още след една/две употреби да разберем дали е подходящ за нас. Правилната грижа за косата е от изключителна важност за нейното здраве.

От всички процедури, свързани с грижата за косата миенето е основният компонент, защото се прилага с две цели – хигиенна и козметична. Важно е да измиваме косата си толкова често, колкото е необходимо. Ходенето с мръсна коса е безсмислено, а прекаленото миене на косата е още по-лош вариант.

При нормална коса е напълно достатъчно измиване на 4 – 5 дни. Без да отчитаме сезон, специфични условия на работа, измиващи продукти и други.

При мазна коса е хубаво е да споменем, че прекаленото разресване на косата стимулира мастните жлези до отделят по-интензивно секрет, който омазнява косата по-бързо. При този тип коса не трябва да забравяме ,че консумацията на храна богата на въглехидрати и на храни с високо съдържание на мазнини влиаят на омазняването на косата. Важно е да се употребява шампоан за мазна коса, който да се използва на 2 – 3 дни. Жените, които предпочитат по-честото миене на косите си е хубаво да използват по-лек шампоан, който е подходящ за ежедневна употреба.

При суха коса – препоръчително е миене 1 път на 7 дни, а между измиванията е добре да се подлага на укрепващи, възстановителни и хидратиращи процедури, тъй като сухата коса често е изтощена и накъсана.

Съвети за поддръжка на здрава и красива коса, които можем да ви дадем:

 • Сапунисването – хубаво е този процес да се направи 2 пъти. Това е така защото при първото сапунисване от косата се отделят само част от замърсяванията, прах и кожна мазнина. Важно е косата да не се мие нито с прекалено топла вода, нито с прекалено студено вода. Ако косата ви е склонна към омазняване е хубаво водата да е хладка.
 • Кондиционер – стабилизира естественото pH. Запечатва в косата влагата и полезните вещества, като по този начин предпазва косата от сухота и чупливост. За разлика от балсама кондиционерът се нанася  по дължината на косата, като се избягват корените. В противен случай може да се образува бързо омазняване и липса на обем. На опаковката на всеки продукт е описано колко време кондиционерът трябва да престои върху косата.
 • Балсам – формулата е по-наситена с активни компоненти, отколкото на кондиционера. Най-главното отличие на балсама спрямо кондиционера е в това, че балсамът работи не само на повърхността, но и отвътре. Често балсамът притежава и функцията на кондиционера, тоест той също може да възстанови нивото на pH, улеснява разресването и защитава косата от вредното въздействие на външната среда. Балсамът има способността да разреши и по-сериозни проблеми. Например, да укрепи, да възстанови, да стимулира растежа на косата и това благодарение на високата концентрация на активни съставки в продукта. Често се препоръчва да се нанася в корените и по цялата дължина. Днес на пазара на продуктите за коса и скалп, разликата между кондиционерите и балсамите практически е изчезнала.
 • Терапиите за коса – все още не са така популяризирани и нашумели. Има различни терапии според нуждата на косата. Основното им предназначение е възстановяване на структурата на косата и за подхранване, когато тя е суха и безжизнена.

Терапиите, които предлагаме в TerraAdora са:

 1. Възстановяваща INTEGRITY REPAIRING HAIR

Това е революционно ново лечение на косата от професионални продукти за коса. Това лечение съдържа висока концентрация на протеини и аминокиселини или цялостна системата за преструктуриране и укрепване на повредена и химически третирана коса, за да я превърне в мека и лъскава коса. Използваните съставки действат директно на леко отворения кутикул на косъма, това лечение ще достави необходимите аминокиселини на увредената коса и ще спомогне за нейното пълноценно възстановяване!

MilkShake ампулите представляват цялостна системата се трансформиране на косата, моментален ефект чрез комбинираното действие на маслото Muru Muru и аминокиселиният комплекс, смес от растителни аминокиселини разработен, за да даде нов живот на изтощената коса, с точното количество на елементи за преструктуриране.

Комплексът от аминокиселини работи върху косата, възстановява и защитава структурата й. Видимо подобрява състоянието на увредена коса. Естествени активни съставки:

 • масло от  органичен Muru Muru
 • масло от Шеа
 • Пчелен восък
 • Какаово масло
 • Кокосово масло
 • Арганово масло
 • Хидролизиран кератин (извлечен от вълна)
 • Растителни протеини (екстракт от ориз и пшеница)

2. Хидратираща – MOISTURE PLUS Хидратиращят концентрат с екстракт от папая

Концентрат, който придава мекота и хидратира сухата коса. Улеснява стилизирането, изпълва с огледален блясък и предпазва цвета на боядисаната коса. Има противостареещо действие.

Екстракт от Папая – Папая е плод, богат на ценни хранителни вещества, витамини и антиоксиданти. Екстрактът от папая допринася да имате вечно млада, здрава и лъскава коса.

Хиалуронова киселина – Супер влагозадържаща съставка, която балансира хидратацията на косъма. Хиалуроновата киселина, която се използва е с ниско молекулярно тегло и затова по-лесно прониква в косъма и предоставя по-добра хидратация.

Integrity 41 – Цветът привлича погледите, само когато косата е здрава и бляскава.  Ето защо тази патентована съставка на z.one concept присъства в серията Moisture plus. Тя защитава цвета и удължава живота му, прави косата блестяща и лесна за контрол.

Протеини от Киноа – Блясък, преди всичко. Киноа е супер храна, която се използва широко в козметичната индустрия, защото защитава и удължава цвета на боядисаната коса.

Млечни протеини – Максимално подхранване и защита. Млечните протеини придават на косъма сила и издръжливост.

UV филтри – Хубавият цвят и здравословният блясък на косата изискват много грижи, за да бъдат постигнати. UV филтрите защитават косата от агресивното влияние на слънцето, което е пряк виновник за бързото потъмняване на цвета и загубата на блясък.

Органични плодови екстракти – Природата се грижи за косата. Екстракти от ягоди и годжи бери със защитни, тонизиращи и хидратиращи свойства допълват серията Moisture plus.

3. Терапия против косопад – с екстракт от индийско кино дърво. Предотвратява и противодейства на косопада, чрез стимулиране на микро циркулацията на скалпа, което стимулира растежа и защитава фоликулите. Серумът възстановява естествения жизнен цикъл на косата.

Знаете ли, че …

 • Доказано е ,че при вземане на душ или вана от кожата на човек се отмиват около 1 милион бактерии, дрожди- клетки и гъбични спори.
 • Един и същи косъм не расте в продължение на целия живот: стадия на развитие на един косъм продължава 3 – 6 години, след което на негово място започва да расте нов.
 • Счита се, че един косъм пораства с 1 см. За месец.
 • Нормално е, ако за едно денонощие падат от 40 до 80 косъма.
 • Друг интересен факт е, че броят на космите по главата зависи от цвета им. Така например, блондинките имат средно около 140 000 косъма, хората с тъмна коса около 100 000 косъма, а червенокосите едва около 85 000. Съответно израстването на косата и косопадът, също зависят от това.

Въпреки, че косата няма жизненоважна функция влиянието,  което оказва върху външния вид и самочувствието ни я превръща в нещо изключително важно за всеки от нас…

Погрижете се за косата при нас където нашият професионалист сте се погрижи за Вашата здрава и красива визия на косата.

Запознайте се с нашите фризьорски услуги: Фризьорски Услуги