Бърза Навигация

Какво е целулит?

Целулитът е едно от най-нежеланите състояния на кожата, след стриите. Това е нещо, с което се сблъскват рано или късно почти всички жени. Най-честият термин свързан с целулита е т. нар. „портокалова кожа“ – заради неравностите, които се образуват върху кожата от него. Целулитът представлява неравномерно натрупване на подкожна мастна тъкат, което придава на кожата негладък вид. Най-често той се проявява в зоната на таза (дупето), краката и корема. Причините за неговото проявяване може да са различни, като част от тях са метаболизъм, хормонални фактори, генетични фактори, затлъстяване, диети и навици на хранене, недостатъчна физическа активност.

Стадии на целулита

Целулитът има различни стадии/степени/:

 • Степен 0 – Няма видим целулит по тялото. Има съвсем малки трапчинки при стискане на кожата между пръстите на ръцете
 • Степен 1 (лека): При легнало или изправено положение не се наблюдава „портокалова кожа“, но при стискане се наблюдават добре оформени трапчинки
 • Степен 2 (умерена): Целулитът се забелязва при изправено положение и при определени пози на тялото. В легнало положение е слабо забележим
 • Степен 3 (тежка): Видим е във всяко положение на тялото

Видове целулит

Целулитът може да има различна структура. Също така, двата основни вида целулит могат да имат вариации в консистенцията и структурата. Определянето на типа целулит е важно най-вече за мерките, които трябва да се вземат за третирането му, и често е доста субективно. Много е важно определянето на вида целулит, за да може възможно най-правилно да се подходи, за неговото третиране. Според консистенцията и вида на мастната тъкан, той се разделя основно на мек, твърд и оточен, като в някой източници отточния е подвид на мекия.

 • Мек целулит – Характеризира се с отпусната текстура на кожата. Често е резултат от хормонални промени, стареене на кожата или наддаване на тегло. Локализира се по бедрата, седалището, корема и областта на ръцете. Този тип целулит не е болезнен, и често е в съчетание със слаб тонус на мускулите. Мекият целулит е един от по-благоприятните за терапия видове целулит.
 • Твърд целулит – Известен е също като компактен целулит и е един от най-трудните за повлияване вид. Това е така, защото често е резултат от дълъг период на развитие и уплътняване на тъканите. Най-често се засягат в бедрата и седалището, а понякога
  задколенната ямка. Понякога е болезнен на допир, а появата му може да е свързана с наднормено тегло и липса на физическа активност.
 • Отточен целулит – Засяга долната част на крака, бедрата, прасците. Резултат е от лоша циркулация на кръвта и лимфен застой, поради което се свързва със задържане на вода в организма. Третирането за неговото премахване е сравнително по-лесно, чрез повлияване
  на първопричината за застойните процеси. Има много фактори влошаващи отточния целулит, като липсата на физически активност и лошата диета са най-честите причини.

Определянето на целулита се прави чрез притискане на участък на кожа между палците и показалците на ръцете. Ако участъкът е мек и податлив на натиск, най-вероятно се касае за мек целулит. Обратно, ако целулитът е като плътна студена маса и трудно се измества, то той вероятно е от твърд тип. Трябва да се има предвид обаче, че на различните места на тялото целулитът може да има различна структура. Също така, че двата основни вида целулит могат да имат вариации в консистенцията и структурата. Определянето на типа целулит е важно най-вече за мерките, които трябва да се вземат за третирането му, и често е доста субективно.

Методи за премахване

Най-добрата стратегия за ефективно премахване на целулит и лечение на проблема е да се съчетаят повече от едно средства и различен вид процедури.
Правилното хранене и редовната активна дейност стоят в основата на борбата с целулита, а процедурите трябва да бъдат правени успоредно, като спомагателно средство. Единствено по този начин ще успеем да намалим мазнините и премахнем целулита трайно, защото ще помогнем на тялото си да справи с проблема на ниво метаболизъм и клетка. Най-често при лечението на целулит се използват антицелулитни масажи, козметични и SPA терапии и антицелулитна козметика. Заедно с тях обаче задължително трябва да се спазваме подходящ хранителен режим и е добре допълнително да включим упражнения. Друга важна част от комплексната терапията е да намалим до минимум вредни навици като тютюнопушене и злоупотреба с алкохол и да увеличим приема на вода. Една от най-предпочитаните и често срещани и ефективни процедури за премахване на целулит е ръчния антицелулитен масаж. При него проблемните зони се обработват чрез масажни движения, като самата техника може да включва различни похвати и техники. Обикновено за засилване на ефекта се използват специални антицелулитни масла и
серуми. Антицелулитният масаж не се изчерпва само до класически масаж и може да има много варианти, като често самата процедура е под формата на масаж с мед, лимфодренаж и включва допълнително вендузи, бамбукови пръчки, масажори, пилинг, маски за тяло и други козметични процедури.

Ние от „TerraAdora Spa&Beauty“ имаме богато меню на антицелулитни масажи и пакетни предложения. Чийто резултати са потвърдени и затвърдени през годините.

 1. Ексфолиация и антицелулитен масаж
 2. Антицелулитен масаж
 3. 2в1 антицелулитен масаж и лимфен дренаж
 4. Антицелулитен масаж и масаж на гръб
 5. Антицелулитен масаж с мед
 6. Антицелулитен ОГЪН масаж
 7. Антицелулитен масаж с шоколадова маска
 8. Антицелулитен коктейл на Phytomer със сауна ефект
 9. Отслабващ коктейл на Phytomer със сауна ефект
 10. Стягащ коктейл на Phytomer със сауна ефект

Всеки един масаж има различен протокол на работа и действие, което при комбинация повлиява перфектно за по-голямата ефективност, която се очаква от тях. За повече информация може да разгледате нашият сайт, където към всеки един масаж от тях сме дали описание, какво представлява. При нас консултацията с нашите кинезитерапевти е задължителен старт при третирането на целулита, за да може той да се диагностицира, коя степен и тип е. За да се предприемат правилните стъпки за неговото намаляване и премахване.